BBQ jargon: dit moet je weten

BBQ-en is een lifestyle. Er zijn eigen BBQ festivals, wedstrijden, fora en websites zoals bbq-idee.nl te vinden. Hierbij hoort een natuurlijk het BBQ jargon. Wij helpen je op weg met de belangrijkste termen zodat jij in ieder geval klinkt als BBQ pro!

Grillmethodes

Direct grillen

Bereiding op de BBQ waarbij je het eten direct boven de hete kolen gaart. Dit kan op een BBQ met of zonder deksel.

Indirect grillen

Bereiding op een BBQ waarbij je het eten bereid in een dichte BBQ met toevoeging van een hitteschild waarbij het eten niet direct boven de hete kolen wordt gegaard.

Bereidingsmethodes

Low and slow

Bereiding waarbij eten wordt bereid met temperaturen van 90 tot 130 graden op een langzame manier. Door het trage garen ontstaan er andere structuren in het vlees waardoor het heel erg mals en sappig wordt.

Hot and fast

Bereiding waarbij eten direct wordt bereid met temperaturen van minimaal 180 graden.

Reversed sear

Het traag garen van een stuk vlees tot onder de doeltemperatuur en vervolgens direct af grillen om een krokante korst te krijgen.

Accesoires

Plate setter / heat deflector

Een plate setter of heat deflector is een meestal keramische plaat of steen die tussen de kolen en het gerecht wordt geplaatst. Zo voorkom je dat de kolen je gerecht direct verwarmen.

Dutch oven

Gietijzeren pan met deksel die direct boven of op de kolen kan worden geplaatst. Je kan er mee koken, braden en bakken. Zoals de naam doet vermoeden is de pan vernoemd naar Nederland.

Divide and Conquer

Een systeem waarmee je zowel direct als indirect mee kan BBQ-en. Ook wel een Flexible Cooking System genoemd. Je kan dit op verschillende manieren indelen, bijvoorbeeld in meerdere hoogtes en 2 gedeeltes. Er zijn ook meerdere extra (halve maan) roosters en platen voor beschikbaar en standaard zit er een rek bij om bijvoorbeeld je Dutch Oven in te plaatsen.

Fire-starter

Metalen cilinder waar je de kolen in kan doen om ze op te warmen met behulp van bijvoorbeeld aanmaakblokjes.

Algemeen

Pitmaster

De master van vlees en vuur. Die voelt, ruikt en hoort aan het vuur hoe het is gesteld met het gerecht. The ultieme BBQ-er!

Rub

Kruiden of specerijen waarmee het gerecht wordt ingerubt.

Bark

Het krokante korstje op het vlees bij langzaam garen. Dit ontstaat door het samensmelten van rook, vleessappen en gekarameliseerde suiker, zout en kruiden.

Chips

Kleine houtsnippers voor het creëren van rook en smaak.

Chunks

Grotere houtsnippers voor het creëren van rook en smaak. Deze worden meestal bij de wat langere BBQ sessies gebruikt.