BBQ tips voor beginners

Weer of geen weer; de barbecue kan altijd aan! Als beginner wil je natuurlijk ook je gerecht zo goed mogelijk bereiden en daar gaan onderstaande tips je bij helpen.

1. Houtskool of briketten

Bij een echte barbecue gebruiken we altijd houtskool of briketten. Maar wat is het verschil tussen deze brandstoffen en wanneer moet je welke gebruiken?

Houtskool

Houtskool is eigenlijk een verzameling van allemaal verbrande stukken hout. Door ze opnieuw aan te steken, worden ze warm. Houtskool brand over het algemeen vrij kort en wordt heel erg heet. Het beste houtskool wat je kan gebruiken zijn grote stukken en zoveel mogelijk dichtheid.

Briketten

Briketten bestaan aan de andere kant uit geperste houtskool of uit geperst zaagsel met papier. Dit materiaal vat iets minder makkelijk vlam in vergelijking met houtskool. Het voordeel van briketten is dat ze over het algemeen lang branden.

Soort BBQ

Het grootste verschil zit niet in de brandstof zelf maar in de barbecue waar je ze gebruikt.
Bij een Kamado (keramiek) gebruik je ten alle tijden houtskool. Dit brand door de vormgeving en de te controleren luchtstromen ook heel lang en goed. Gebruik nooit briketten; deze hebben zeer vaak bindmiddelen gebruikt om het aan elkaar te laten plakken en deze komen vrij bij verbranding en gaan in het keramiek zitten en beïnvloeden de smaak! Daarnaast is de temperatuur veel minder goed te regelen met briketten.
Bij een kogelbarbecue is dit niet het geval en kan je beide gebruiken. Mijn ervaring is dat met deze soort barbecues de briketten vaak het handigst zijn.

2. Aansteken

Het aansteken van de barbecue kan op verschillende manieren. Ook hier maak ik onderscheid tussen de Komado (houtskool) en een kogelbarbecue (briketten).

One-minute lighter

De meest gemakkelijke manier om houtskool aan te steken is de One-minute lighter, of zoals ik het vaker noem; een opgevoerde Föhn. Je plaatst hem op de kolen en door de warmte en de lucht die eruit komt worden de kolen opgewarmd en gaat het branden. Bij een indirect gerecht steken we het meestal op 1 plek aan, als we direct gaan grillen op 2 of 3 plekken.

Fire-starter

De gemakkelijkste manier om briketten aan te steken is de fire-starter. Vul deze met briketten, leg er 2 aanmaakblokjes onder die je aansteekt en na 20 minuten zijn al je kolen gloeiend en kan je beginnen. De bbq zelf zal dan direct heel erg heet zijn en je kan direct aan de slag met het direct grillen.

Aanmaakblokjes / wokkels

Heb je geen fire-starter dan kan je ook de aanmaakblokjes aansteken en tussen de kolen leggen in de bbq. Gebruik altijd bruine aanmaakblokjes van geperst hout/karton; witte aanmaakblokjes zijn op basis van petroleum gemaakt en zijn voornamelijk bedoeld voor de open haard. Daarnaast geeft dit een bepaalde smaak aan je eten.

3. Roken

Om een gerecht nog meer smaak te geven kan je gebruik maken van rook chips. Dit kan bijvoorbeeld door houtsnippers (warm roken) of pellet tube smoker (koud roken) toe te voegen. Er zijn verschillende soorten smaken zoals kersen, appel, eiken, beuken en els. Deze soorten passen bij verschillende soorten recepten.
De manier waarom je deze toevoegt is belangrijk, indien je dit niet goed doet zal je niet die mooie extra smaak krijgen of verbrand je rookhout.

Aluminiumfolie

Bij deze manier week je wat houtsnippers en stop je dit in aluminiumfolie, maakt een balletje ervan en prikt er gaatjes in. Doe dit niet! Dit is gevaarlijk aangezien de aluminiumfolie niet zal verbranden maar er wel dampen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn en in je gerecht gaan zitten.

Smokebox

Met deze manier gooi je houtsnippers in een smokebox en deze plaats je direct op de kolen. De box zal warm worden en hierdoor zullen de houtsnippers gaan roken. Doordat deze niet direct in aanraking komt met het vuur zullen ze niet verbranden. Echter heb je hier wel een smokebox voor nodig.

Op het vuur

Met deze manier week je eerst houtsnippers (minimaal een half uur) en gooi je deze direct op het vuur. Doordat de houtsnippers zijn geweekt zullen ze niet direct verbranden maar flink gaan roken.

4. Schoonmaken

Het schoonhouden van je barbecue is bijna net zo belangrijk als het aansteken! Hoe schoner je barbecue, hoe beter de smaak! Een kogelbarbecue is wat makkelijker schoon te maken met bijvoorbeeld een klein sopje. Bij een kamado is dit niet het geval omdat dit is het keramiek kan gaan zitten. Om het keramiek schoon te houden kan je een (behang)borstel gebruiken. Het rooster kan je in principe met een staalborstel schoon krijgen mits het rooster warm is. Heb je geen borstel bij de hand? Laat dan je rooster een dag weken in het water en de volgende dag kan je het vuil er met een papiertje afhalen.

Ook kan je hierna een halve citroen gebruiken om je rooster in te wrijven. Je rooster is direct ontsmet!

Gietijzer

Accessoires van gietijzer zoals een cast iron grid of een Dutch oven mag je alleen schoonmaken met water. Gebruik vooral geen zeep! Gebruik hiervoor ook geen staalborstel maar laat het weken in water, gebruik een schuurspons of een afwasborstel.

Tot zover de echte basis tips voor het barbecuen. Heb je ook tips & tricks die je graag wil delen? Reageer hieronder of stuur mij een bericht via het contactformulier. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!